![]() Könnyű, gyors receptek
Keresés kulcsszó alapjánGyors receptkeresőRecept kategóriákBefőzés Desszertek Édes süti Egytálétel Fánk Főzelékek Gombás ételek Gombóc recept Halételek Házi praktikák Hidegtálak Húsételek Italok Kelt tészta Kenyerek Kerti Parti Köretek Levesek - előétel Mártások - szószok Nemzetek konyhái Palacsinta Pite Pizza Pogácsa Saláta Sós süti recept Szendvics recept Tészta recept Tojás ételek Torta Ünnepi finomságok Top 10 receptMég több recept
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
Elkészítési idő: 120 percnél több Nehézségi szint: könnyű Árkategória: közepesen olcsó Elkészítve: 169 alkalommal megfőztem én is |
Megtekintve: 8 009 alkalommal Továbbküldve: 0 ismerősnek Elmentette: 0 látogató Értékeld te is a receptet: |
A mákot állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki teljesen.
A meggybefőttet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. (jól csepegtessük le, mert különben lágy lesz a tészta)
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A cukros tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk át. Ezután reszeljük hozzá a citromhéjat, és keverjük hozzá az előzőleg megpörkölt mákot.
A kenyérsütőgép üstjébe tegyük bele az olvasztott (visszahűtött) vajat, adjuk hozzá a mézet, a felfuttatott élesztőt, majd keverjük kicsit össze.
Ezután kanalazzuk rá a lisztes keveréket, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett meggyet.
Indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, vagy a robotgép dagasztókarjával is.
Ezután tegyük át a tésztát enyhén lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb mint a forma amiben majd sütjük.
Ezután lazán tekerjük fel, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába, majd takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. (ízlés szerint kizsírozhatjuk, és lisztezhetjük is a formát)
Amikor a kalács újra megkelt, kenjük le egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg mákkal. (a szóráshoz használt mákot nem kell előzőleg megpörkölni!!!)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le fóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy túlbarnuljon, megégjen. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
sütési idő:
sütési mód: légkeverés
sütési hőfok: 160 °C
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk. A tésztája könnyű és foszlós, és nagyon finom a meggyel, és a ropogós mákszemekkel.
A honlap a Rejtvénylapok.hu csoport tagja - Minden jog fenntartva - Copyright 1997 - 2020 |